PDFAfdrukkenE-mail

Hoe kies ik een tillift!

Wanneer hebt u een tillift nodig!
Een tillift is een noodzakelijk hulpmiddel voor de verplaatsing van een zorgvrager die in beperkte mate en/of niet in staat is om zelfstandig van (rol)stoel naar bed of toilet over te schuiven en zwaarder weegt dan 25 kg. 
Het inzetten van een tillift is bedoeld om lichamelijke overbelasting van de zorgverlener te voorkomen, daarom is het noodzakelijk te weten in hoeverre de zorgvrager zelf nog kan meewerken bij een verplaatsing  (de mobiliteit van de zorgvrager). 

Hoe kies ik een tillift?
De mate van medewerking die de zorgvrager kan verlenen is een belangrijk uitgangspunt bij het bepalen van het type tillift. De  keuze die dan gemaakt moet worden is de keuze tussen actief en passief tillen.

Actieve tillift of sta- lift
Wanneer de zorgvrager nog over een gedeeltelijke stafunctie beschikt, (steun kunnen nemen op minimaal één been) maar onvoldoende om deze houding zonder hulp van buitenaf aan te nemen c.q te houden kan worden gekozen voor een actieve lift ook wel sta- lift genoemd.
De zorgvrager moet tevens de gevraagde medewerking goed kunnen begrijpen en willen opvolgen .
Actieve liften worden gebruikt voor onder andere de verplaatsing vanuit de (rol)stoel naar de rand van het bed (vice versa), maar bovenal ten behoeve van de toilettransfer

Passieve tillift
Bij passief tillen is zorgvrager op geen enkele wijze in staat om medewerking te verlenen, de verplaatsing wordt in zijn geheel door de tillift en de zorgverlener uitgevoerd.  

Mobiliteitsklassensysteem  voor tilliften

Groep

Kenmerken

Hulpmiddelen
1. De zorgvrager  voltooit de handeling in principe zelf, maar krijgt toch hulp (bijvoorbeeld wegens valrisico of de grote moeite die het de kost) papegaai, draaichijf, lig-zit-stabeugel
2. De zorgvrager beweegt in beperkte mate zelf mee, heeft een ander nodig bij het bewegen en is zonder hulp niet in staat de handeling te voltooien Actieve lift/
verrijdbare opstahulp
3. De zorgvrager  heeft nauwelijks of geen eigen bewegingsmogelijkheden, is zeer passief of werkt bewust of onbewust tegen (bijvoorbeeld door pijn, spasmes, contracturen) Passieve tillift
bron: pregoplus

Groep 1
De zorgvrager in mobiliteitsklasse A/B is goed in staat de handeling zelf uit te voeren en heeft soms geringe, maar niet lichamelijk belastende, hulp nodig. Bij deze groep is geen lift nodig.

Groep 2 
De zorgvrager in groep 2 en 3 heeft bij nagenoeg alle verplaatsingen hulp nodig. Bij deze groep kan afhankelijk van onder andere de mogelijkheden van de zorgvrager een keuze gemaakt worden tussen de actieve lift en de passieve lift.

Groep 3
De zorgvrager in groep 3 is voor de uitvoering van een verplaatsing volledig aangewezen op begeleiding door een zorgverlener. Verplaatsingen kunnen alleen veilig uitgevoerd worden als een passieve tillift ingezet wordt, actieve tilliften zijn daarbij niet meer mogelijk.